In ons drukke leven ervaren de meesten van ons te veel stress. 
Dit is ongezond omdat het ziekte, slapeloosheid en zelfs burn-outs kan veroorzaken. In veel gevallen herkennen we de tekenen van stress te laat. Veel mensen nemen geen pauze of tijd om zich te ontspannen.
Zij besteden geen aandacht aan de signalen. Sommigen van ons werken zelfs in een (te) snel tempo tot het bijna te laat is. 

Wat is Yoga Nidra?
Yoga Nidra is een techniek die bewustzijn en diepe ontspanning voor lichaam en geest combineert. Yoga Nidra vormt een solide basis voor meditatie en maakt ontspanning voor het lichaam toegankelijker. 
De vertaling van Yoga Nidra is 'Yoga slaap". Yoga Nidra is echter niet hetzelfde als 's nachts slapen. Bij een juiste beoefening helpt Yoga Nidra om spanning van het lichaam los te laten en de geest te ontspannen. Studies hebben aangetoond dat een Yoga Nidra sessie van 30 minuten gelijk staat aan 3 tot 4 uur slaap.
Vooral voor mensen die afwisselend dag en nacht werken is Yoga Nidra een aanrader.

Sessie
Net als alle vormen van yoga is het doel van de sessie (practice) om de geest te kalmeren en het lichaam te ontspannen. 
Yoga Nidra beoefen je liggend in een comfortabele positie. Je maakt gebruik van hulpmiddelen zoals een yogamat waarop je kunt liggen, een kussen onder je knieën voor ondersteuning en een deken om warm te blijven.
Bij het starten van de sessie bepaal je in stilte je intentie of affirmatie. Advies is om je affirmatie in het huidige moment te houden en niet naar het verleden of de toekomst te gaan. Dit helpt je om in het heden gefocust te blijven. De docent begeleidt je vervolgens door een aantal ademhalingsoefeningen. Visualisatie en een bodyscan helpen je om meer te focussen en te ontspannen.
Het is belangrijk om tijdens de sessie wakker te blijven. Je blijft aanwezig zonder jezelf in een onbewuste staat te verliezen. Je observeert de verschillende sensaties in je lichaam.
Aan het einde van de sessie denk je na over je intentie of affirmatie. Ook kun je stilstaan bij de mentale ontspanning die je hebt bereikt door intensieve focus.

Wanneer beoefen je Yoga Nidra?
Je bepaalt zelf wanneer je Yoga Nidra beoefent. Yoga Nidra aan het begin van de dag helpt je om vanuit een diepe ontspanning de dag te beginnen.
Een sessie na je werkdag maakt je (meer) ontspannen: je bent daarna minder met werk bezig en kan beter slapen. 

Tip! Probeer de Yoga Nidra oefening en/of lees de blogpost over mindfulness bodyscan.

Copyright VITALITEIT360

Blijf in Contact!

Volg mijn social media kanalen voor tips, nieuws, video's en blogs

Contactgegevens

Studio Aalsmeer
Vlinderweg 310
1432 MX  Aalsmeer
Tel: +31 (0)6  290 79 552
Email: info@vitaliteit360.nl

Disclaimer

De tekst op deze website is met grote zorg samengesteld. U kunt geen rechten ontlenen aan de aangeboden informatie.
Ingeschreven bij de Kamer van Koophandel
nr. 34262987 te Amsterdam.
BTW nr. NL001556414B20