Heb je last van stress of zoek je naar een ontspanningsmoment? Gebruik dan je ademhaling om je hoofd en je lichaam tot rust te brengen.

Ademen is het eerste waar je je leven mee begint en het laatste wat je doet in het leven. Je beschikt 24 uur per dag over je ademhaling. Waar je ook bent, wat je ook doet, je hebt je ademhaling altijd bij je. Zonder om deze 'tool' niet mindful in te zetten.

Het woord chakra komt uit het Sanskriet en betekent ‘wiel’.
Yoga onderscheidt 7 energiecentra in ons lichaam: de 7 chakra’s. Deze chakra’s zorgen voor het stromen van energie in je lichaam. Iedere chakra heeft een kleur (zie afbeelding). 
Chakra’s vind je langs je wervelkolom vanaf de basis tot de kruin van je hoofd. Iedere chakra staat in verbinding met een specifiek deel van je lichaam en heeft invloed op rationeel (denken), emotioneel (gevoelens), spiritueel en fysiek gebied.

In ons drukke leven ervaren de meesten van ons te veel stress. 
Dit is ongezond omdat het ziekte, slapeloosheid en zelfs burn-outs kan veroorzaken. In veel gevallen herkennen we de tekenen van stress te laat. Veel mensen nemen geen pauze of tijd om zich te ontspannen.
Zij besteden geen aandacht aan de signalen. Sommigen van ons werken zelfs in een (te) snel tempo tot het bijna te laat is. 
Yoga Nidra is een techniek die bewustzijn en diepe ontspanning voor lichaam en geest combineert. 

Een beetje werkstress helpt je om goede prestaties neer te zetten. Je bent gefocust en werkt efficiënt. Daar is niets mis mee. Zodra je je deadline of doel hebt bereikt is het tijd voor rust zodat je mentaal en fysiek kunt ontspannen (herstelfase).

Interview door Suzanna Timmer voor Mynd.nu

Het antwoord op elk probleem lijkt tegenwoordig wel mindfulness. Ellende op je werk, relatieproblemen... mindfulness it is.
Journalist Suzanna Timmer stond er altijd een beetje sceptisch tegenover. 'Niks voor mij', dacht ze. Totdat ze op een hele praktische richting in de mindfulness stuitte. En nu is ze om. 

We zijn vaak in het hoofd (mentaal) bezig, hebben een druk sociaal leven en nemen niet (genoeg) de tijd om echt tot rust te komen. Dit kan leiden tot een hoge mate van stress. Hoe drukker ons leven, hoe meer tijd er nodig is om op een gezond energieniveau te komen. Voldoende rust maakt je effectiever, efficiënter en ook creatiever. Om stress te reduceren kun je de mindfulness bodyscan toepassen.
 

Regelmatig kom ik professionals tegen die door persoonlijke blokkades vastzitten in hun ontwikkeling. Omdat zij niet verder komen zoeken ze naar een oplossing. 
Bij het opstellen van de coachingsvraag blijkt de oorzaak van het ‘probleem’ vaak dieper te liggen dan de oorspronkelijke vraag.
Bij een effectief, oplossingsgericht coachingstraject gebruiken we de methodiek systemisch coachen, ontwikkeld door Bert Hellinger (1925).

Mindfulness is een effectief hulpmiddel om je stress tijdens het sporten en bewegen te verlagen. Naast mentale ontspanning zijn er voordelen te behalen in het verbeteren van motivatie, concentratie en acceptatie van vermoeidheid en blessures.

Kwalitatief goed leiderschap start met het vermogen om, in steeds veranderende situaties, op tijd doeltreffende beslissingen te nemen. Verandering vindt uitsluitend plaats in het 'nu'. De meerwaarde van mindfulness blijkt zodra de leider in staat is om vanuit een bewuste aanwezigheid in het 'nu' te reageren en te handelen.

We hebben te maken met (te) hoge werkdruk, presteren, verantwoordelijkheden en verwachtingen. We moeten meer doen in minder tijd. Burnout en ziekteverzuim zijn vaak het gevolg van te veel (werk)stress. Bekijk ook de factsheet van TNO en mijn interview bij RTL4.

Blijf in Contact!

Volg mijn social media kanalen voor tips, nieuws, video's en blogs

Contactgegevens

Studio Aalsmeer
Vlinderweg 310
1432 MX  Aalsmeer
Tel: +31 (0)6  290 79 552
Email: [email protected]

Disclaimer

De tekst op deze website is met grote zorg samengesteld. U kunt geen rechten ontlenen aan de aangeboden informatie.
Ingeschreven bij de Kamer van Koophandel
nr. 34262987 te Amsterdam.
BTW nr. NL001556414B20