We zijn vaak in het hoofd (mentaal) bezig, hebben een druk sociaal leven en nemen niet (genoeg) tijd om echt tot rust te komen. Dit kan leiden tot een hoge mate van stress. Hoe drukker ons leven, hoe meer tijd er nodig is om op een gezond energieniveau te komen. Voldoende rust maakt je effectiever, efficiënter en ook creatiever. Om stress te reduceren kun je de mindfulness bodyscan toepassen.

Wat is de mindfulness bodyscan?

De bodyscan is een aandachtsoefening afkomstig uit de mindfulness meditatie (Vipassana). De oefening is praktisch en zeker niet zweverig. 

Met de bodyscan richt je je aandacht op jezelf: je ‘scant’ je lichaam. Je leert de sensaties in je lichaam in het moment (het hier en nu) waar te nemen. Sensaties kunnen positief (o.a. warmte) en negatief (o.a. spanningen) zijn. Alle emoties sla je op in je lichaam. De bodyscan kun je op ieder moment van de dag doen (liggend of zittend).

Praktische tips:
  • Wanneer je start met de bodyscan probeer je dan op het moment te focussen en niet op het eindresultaat (bijv. mijn hoofd MOET leeg zijn).
  • Plan voor jezelf tijd in en kies een plek waar je niet gestoord kunt worden. Bij afleiding of verminderde concentratie richt je je aandacht opnieuw op je lichaam. Ga verder met het scannen. Neem de tijd en stel geen eisen aan je prestatie. 
  • Probeer neutraal te blijven en geen oordeel te vormen over datgene wat je waarneemt. 
  • Het kan gebeuren dat je tijdens de bodyscan in slaap valt. Dat is de vermoeidheid die eruit komt. Slaaptekort kan een oorzaak zijn. Check dit bij jezelf en doe de volgende dag de bodyscan nog een keer. 
  • Probeer regelmatig de bodyscan toe te passen en blijf oefenen. 
Nieuwsgierig? Check de bodyscan en lees dit artikel over mindfulness voor praktische mensen.

Copyright VITALITEIT360

Blijf in Contact!

Volg mijn social media kanalen voor tips, nieuws, video's en blogs

Contactgegevens

Studio Aalsmeer
Vlinderweg 310
1432 MX  Aalsmeer
Tel: +31 (0)6  290 79 552
Email: info@vitaliteit360.nl

Disclaimer

De tekst op deze website is met grote zorg samengesteld. U kunt geen rechten ontlenen aan de aangeboden informatie.
Ingeschreven bij de Kamer van Koophandel
nr. 34262987 te Amsterdam.
BTW nr. NL001556414B20