Interview door Suzanna Timmer voor Mynd.nu

Het antwoord op elk probleem lijkt tegenwoordig wel mindfulness. Ellende op je werk, relatieproblemen... mindfulness it is.

Journalist Suzanna Timmer stond er altijd een beetje sceptisch tegenover. 'Niks voor mij', dacht ze. Totdat ze op een hele praktische richting in de mindfulness stuitte. En nu is ze om. 

Je denkt misschien
: "Oh nee, moet ik weer mindful aan mijn problemen werken." Maar er is nog een groot onontgonnen gebied in deze psychologische stroming en die is niet per definitie zweverig.
Mindfulness is echt een goede tool als je maar blijft malen over een vervelend gesprek of in een uitzichtloze situatie zit. Deze manier van aandachtstraining laat je dichter bij je gevoel komen en zorgt dat je beter de huidige situatie accepteert. Heel veel mindfulkreten zijn als je er over nadenkt best wel logisch. Bijvoorbeeld: probeer in het nu te leven zonder te vervallen in oude patronen. Of: accepteer de gebeurtenissen in je leven ook als deze onprettig zijn. Ook een goeie: vergelijk jezelf niet met een ander en oordeel niet over jezelf of een ander

Veel mensen leven hun hoofd. Ze zijn veel bezig met het verleden - denk aan een onveilige/ongelukkige jeugd of een slechte relatie - of ze maken zich zorgen over de toekomst. Heb ik die baan straks nog? Vind ik die leuke partner? Heel veel pijn en ellende gaan zitten in hardnekkige gedachten die als een eeuwige langspeelplaat in je hoofd blijven afspelen. En dan die grote verwachtingen van het leven en het moet natuurlijk allemaal gisteren en niet vandaag. Mindfulness kan je helpen patronen los te laten en je op een andere manier naar het leven te laten kijken. 

Heel eerlijk: lange tijd was ik een beetje anti-mindfulness. Het kan natuurlijk aan mijn karakter liggen dat ik het gewoon erg moeilijk vind om in het hier en nu te leven. Daarnaast ben ik gewoon erg onrustig. Maar ik werd nieuwsgierig toen iemand van mijn balletschool, Gladys Nurmohamed, vertelde over een nieuwe bewegingsleer te hebben ontwikkeld: een mindful work-out voor mensen in het bedrijfsleven. Dat klonk praktisch en niet zweverig. Misschien kon ik hier iets. Gladys (zelf ook afkomstig uit het bedrijfsleven) is een stressmanagement trainer. Ze ontwikkelde trainingen op gebied van mindfulness en vitaliteit. Inmiddels begeleidt ze diverse mensen uit het vak met hoge functies die onder zware druk werken. 

Gladys: "Stel je moet morgen een belangrijk rapport inleveren waar in het bedrijf veel van afhangt. Je zit al niet goed in je vel en dan kun je door tijdsdruk de nodige stress krijgen. In mijn trainingen geef ik je handvatten om meer in het moment te leven. Naast fysieke en mentale ontspanningsoefeningen leer je stress om te zetten naar positieve energie. Met meer rust in je hoofd ben je veel creatiever en productiever. Zo ontwikkel je een duidelijke focus op de dingen die jij belangrijk vindt". 

Gladys heeft haar kennis uit de dans-, yoga- en pilateswereld gecombineerd in een reeks mindful oefeningen. Deze zijn gericht op ademhaling, houding, core en fysieke ontspanning. Hoe klein, eenvoudig en minimaal de oefeningen ook zijn, na afloop voel je echt je spieren en er is geen zweetdruppel aan te pas gekomen. Een praktische mindfulness meditatieoefeningen is volgens haar de bodyscan. "Je kunt de oefening op ieder moment van de dag doen: staand, zittend of liggend. Je leert in deze oefening gedurende een aantal minuten (variërend van een paar minuten tot zelfs een uur) geconcentreerd je aandacht bij je lichaam te houden. Je scant ieder deel van je lichaam. Wat neem je waar in je lichaam? Wat observeer je?"

Een andere praktische oefening van Gladys: ga mindful koffie of thee drinken. Hoe vaak gebeurt het niet dat je afdwaalt met je gedachten en proef je je koffie niet eens? Oefening: drink je koffie en probeer voor jezelf goed te proeven. Is de koffie sterkt, bitter of zoet? Op deze manier train je jezelf om je hoofd te ontspannen en ruimte in je brein te creëren. 

Meer van Gladys vind je hier: http://www.vitaliteit360.nl/nl
(Beeld: Unsplash)

Tip! Lees ook Introductie Mindfulness.

Blijf in Contact!

Volg mijn social media kanalen voor tips, nieuws, video's en blogs

Contactgegevens

Studio Aalsmeer
Vlinderweg 310
1432 MX  Aalsmeer
Tel: +31 (0)6  290 79 552
Email: info@vitaliteit360.nl

Disclaimer

De tekst op deze website is met grote zorg samengesteld. U kunt geen rechten ontlenen aan de aangeboden informatie.
Ingeschreven bij de Kamer van Koophandel
nr. 34262987 te Amsterdam.
BTW nr. NL001556414B20