Mindfulness is een effectief hulpmiddel om je stress tijdens het sporten en bewegen te verlagen. Naast mentale ontspanning zijn er voordelen te behalen in het verbeteren van motivatie, concentratie en acceptatie van vermoeidheid en blessures.

Mindful betekent: met je aandacht bij het moment zijn. Heb je aandacht voor je lichaam dat in beweging is EN voor je geest, dan ben je volledig in het moment aanwezig. Je vormt geen oordeel, je neemt alleen de sensaties waar zodat je bewust mindful aan het bewegen bent. 

Mindful bewegen

Je maakt een wandeling en opeens ben je op je bestemming. Je kan je de weg en de omgeving niet bewust herinneren. Je hebt de route zonder aandacht voor het moment afgelegd. Blijf tijdens het wandelen bewust van jezelf en de omgeving. Dan ben je mindful aan het bewegen. 

Mindful sporten
Richt je aandacht niet op het doel - “Ik wil eind van de week 5 km in 30 minuten kunnen lopen.” - maar juist op de weg naar het doel toe.
Concentreer je op de beweging waar je nu mee bezig bent. Doe dit consequent tot het eind van je training. Dan ben je mindful aan het sporten. 

Hoe pas je mindfulness in sport en beweging toe?
  • Tip 1: Concentreer je - voordat je gaat sporten -  op je ademhaling. Dit heeft een positieve werking op je concentratie.
  • Tip 2: Observeer hoe je staat en scan je lichaam vanaf je kruin tot je tenen. 
  • Tip 3: Beweeg zorgvuldig, maak geen onverwachte bewegingen.
  • Tip 4: Probeer tijdens het bewegen de sensaties in je lichaam te voelen. 
  • Tip 5: Concentreer je - aan het eind van je training - op je ademhaling. Scan je lichaam nog een keer.

Resultaat mindfulness in sport en beweging

Met mindful sporten kun je je beter focussen waardoor je meer plezier hebt. Je leert je eigen grenzen kennen en naar je lichaam te luisteren. Je bent in staat binnen je eigen grenzen te sporten en te bewegen. Je vermindert de kans op oververmoeidheid en blessures. Door bewust te bewegen voel je je fitter.
Je leert situaties, waarop je geen invloed hebt, te accepteren. Bij bewuste acceptatie en een niet oordelende houding ervaar je meer energie om te herstellen van vermoeidheid, pijn en blessures.

Mindful sporten en bewegen maakt je gezonder en fitter!

Copyright VITALITEIT360

Blijf in Contact!

Volg mijn social media kanalen voor tips, nieuws, video's en blogs

Contactgegevens

Studio Aalsmeer
Vlinderweg 310
1432 MX  Aalsmeer
Tel: +31 (0)6  290 79 552
Email: info@vitaliteit360.nl

Disclaimer

De tekst op deze website is met grote zorg samengesteld. U kunt geen rechten ontlenen aan de aangeboden informatie.
Ingeschreven bij de Kamer van Koophandel
nr. 34262987 te Amsterdam.
BTW nr. NL001556414B20