Er is veel over mindfulness geschreven. Waar het bij mindfulness om gaat is dat je jezelf traint om met aandacht in het moment (het nu) te leven. Je hebt een open houding, neemt objectief waar en accepteert de situatie op een niet oordelende manier. Je leeft niet op de automatische piloot waarbij je met je gedachten in het verleden of in de toekomst bent.

Mindful
 betekent: met aandacht erbij zijn. Heb je aandacht voor je lichaam dat in beweging is EN voor je geest, dan ben je volledig in het moment aanwezig. Als vanzelf ontstaat er een verbinding tussen lichaam en geest (body mind connection). Het belangrijkste is dat je in het moment blijft. Je neemt alleen de sensaties waar zodat je bewust mindful bent.

Mediteren doe je vaak vanuit een zittende houding omdat het belangrijk is dat je niet in slaap valt. Je blijft tijdens de oefening wakker en valt niet in een volledige ontspanning. Bij meditatie heb je aandacht voor jezelf en ben je intern gericht.
Bij mindfulness ben je bewust van je aanwezigheid en tijd in je omgeving. Als je goed mediteert, breng je je geest tot rust, ontspan je je lichaam en verbetert je aandacht.

Mindful bewegen is een effectief hulpmiddel om je werkstress te verlagen. Naast mentale ontspanning zijn er voordelen te behalen in het verbeteren van motivatie, concentratie en energiebalans. Je bent in staat je beter te focussen waardoor je meer plezier hebt.

Afhankelijk van je eigen behoefte - in termen van intensiteit en sportiviteit - kun je kiezen voor eenvoudige ontspanningsoefeningen of intensieve bewegingen.
Voor eenvoudige bewegingen die je op iedere moment van de dag kunt toepassen check de video.

Korte oefening
Zorg ervoor dat je rechtop en ontspannen zit. Check je houding en je gezicht. Als je bijvoorbeeld spanning in je kaken hebt: probeer je kaken bewust te ontspannen. Voel hoe de lucht (zuurstof) via je neus naar binnen stroomt en je buik en ribben iets uitzetten. Bij de uitademing komen buik en ribben terug naar hun natuurlijke positie. Adem daarna weer rustig in en concentreer je op waar je je ademhaling het beste waarneemt. (Vaak is dat je buik). Je kunt - om je goed te concentreren - een telling toepassen bij de inademing (bijvoorbeeld van 1 tot 6) en de uitademing (bijvoorbeeld van 6 terug naar 1). Verlies je je focus door aan andere dingen te denken, start dan opnieuw. Het is normaal dat je gedachtes afdwalen. Mediteren leer je alleen door te oefenen. 

Wil je intensiever bewegen, kies dan voor pilates, yoga of een specifieke sport waar je je prettig bij voelt.
Bekijk ook de bedrijfstrainingen en neem bij interesse contact met me op.

Copyright VITALITEIT360

Blijf in Contact!

Volg mijn social media kanalen voor tips, nieuws, video's en blogs

Contactgegevens

Studio Aalsmeer
Vlinderweg 310
1432 MX  Aalsmeer
Tel: +31 (0)6  290 79 552
Email: info@vitaliteit360.nl

Disclaimer

De tekst op deze website is met grote zorg samengesteld. U kunt geen rechten ontlenen aan de aangeboden informatie.
Ingeschreven bij de Kamer van Koophandel
nr. 34262987 te Amsterdam.
BTW nr. NL001556414B20